Daha Ne VarGündemTamer SAVAŞYazarlar

İnsansız hava araçlarıyla 100 milyon tohum

Birçok şirket, küresel ısınmayla mücadeleye yönelik önlemleri iş planlarına dahil etti. Ancak Avustralyalı girişim AirSeed Technologies için karbon seviyelerini azaltmak  amacıyla şirketin 2024 yılına kadar insansız hava araçları kullanarak 100 milyon ağaç dikme hedefini oldugunu görüyoruz.

Bu amaçla kurulan startup firması, bu amaçla gelitirdiği insansız hava araçları ile öenmli vir vizyon üstlendiğini görüyoruz.

Bu amaç kulağa çılgınca geliyor, ancak  Airseed Technologies  yöneticileri, gelecekteki ağaçlarla dikilmiş devasa arazileri önceki yöntemlerden 25 kat daha hızlı ve %80 daha ucuza elde edebilmek için hem drone teknolojisini hem de tohumlama sürecini geliştirdiklerini söylüyor. Bu yöntem ile şirket 1990’dan bu yana 1,3 milyon kilometre kare veya yılda 15 milyar ağacı yok eden küresel ormansızlaşma eğilimleriyle savaşmak için kullanmaktadır. Bu, her yıl 1,49 milyon ton karbonun bitki yaşamı tarafından elimine edilememesiyle sonuçlanır. 

Bunu tersine çevirmek için şirket, 2024 hedefi olan 100 milyona giderken bugüne kadar 50.000 ağaç dikmek için özel olarak uyarlanmış oktokopterlerini kullandı.

Airseed Technologies, fide toplarını basit hava damlalarının başarabileceğinden daha derine çeken bir pnömatik cihazla donatılmış, bağımsız olarak uçan dronları kullanarak bu amacı gerçekleştiriyor . İHA ve ateşleme sistemi, toprağa saniyede iki tohum gömüyor veya normal yöntemlerle 800’e kıyasla günde 40.000 ağaç dikebiliyor. Her tohum bölmesi GPS birimleri kullanılarak haritalanır, böylece sonraki uçuşlar sırasında çimlenme ve büyüme izlenebilir.

Mühendislik, tarım, denizcilik ve karasal mikrobiyoloji geçmişlerine sahip deneyimli profesyonellerden oluşan bir ekipten oluşan şirket, somut bir aciliyet duygusuyla hedefini gerçekleştirmek için çalışıyor. Birleşmiş Milletler’in Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, dünyanın artan karbon emisyonlarını geri döndürülemez ve küresel ısınmanın yıkıcı sonuçları durdurulamaz hale gelmeden önce azaltmak için yalnızca on yılı var.

Airseed Technologies’in kurucu ortağı ve CEO’su Andrew Walker, “C02’yi atmosferden ayırmaya (ve) önümüzdeki 30 yıl boyunca ısınma seviyesini azaltmaya yardımcı olmak (ve) gelecek nesle dünyaya sahip olmak için savaşma şansı vermek için (hayati öneme sahip) yeniden ağaçlandırmanın ve ormansızlaşmayı durdurmanın önemini ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesini öenmli oldugunu görüyoruz” diyor. “Yapmamız gereken şeyin başlangıcı bu. Bugün harekete geçmeliyiz.”

Özel drone, Airseed Technology’nin sayısız dönümlük çıplak arazide daha fazla ağaç yetiştirmek için gösterilen çabanın sadece yarısı. Ayrıca, herhangi bir ekim programının ortalama %30’unu talep eden böceklerden, kemirgenlerden ve çürüme faktörlerinden korurken, filizlenmeyi desteklemek için tohumları sarmanın bir yolunu da geliştirdi.

Dikilen araziye uygun olarak seçilen tohumlar, onları çiğneyen yırtıcılardan koruyan ve filizlendiklerinde onları besleyen çeşitli elementlerin sert bir karışımına paketlenir. Bu arada şirket, kapsülünün bir parçası olarak karbon gazları yayan çürüyen bitkisel atıkları toplar ve kullanır ve bu gizli C02’yi etkin bir şekilde toprağa yerleştirir. Yağmur yağdığında, karbon suyu emer, bu da tohumların çimlenmesini teşvik eder, böylece havadan emisyonları emecek ağaçların büyümesini destekler. Böylece C02, C02’nin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Sonuç olarak %80’lik başarılı bir çimlenme oranı ile Airseed Technologies’in 2024 yılına kadar100 milyon yeni ağaç hedefi için dronlarını hızlı ve uygun fiyatlı olarak uyguluyor.

Ülkemizdeki startup firmaların da bu yönde desteklenmesi ülkemizdeki ormanların gelişimi ve geleceğimiz açısından önemli olduğu açıktır.

Tamer SAVAS

Tamer Savas, lisansını elektrik elektronik mühendisliği ve havacılık elektrik elektronik mühendisliğinden aldı. Lisansüstü çalışmalarını İHA'lar üzerine tamamladı. İHA'ların sivil hava sahasına entegrasyonu konularında çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu