GündemTamer SAVAŞYazarlar

İlk Yardım Amaçlı Drone

Geçtiğimiz yılın sonunda, kalp krizi geçiren İsveçli 71 yaşındaki bir adam , hayatını ilk yardım amaçlı drone‘a borçlu çünkü drone üzerinde otomatik bir harici defibrilatör (AED) bulunan bir DJI Matrice 600 ile hayata tekrar döndü. Üretilen drone ile yapılan uygulama dünya tıp tarihinde bir ilke imza atmıştır.

DJI Drone ilk yardım amacıyla bir hayat kurtardı

Olay 9 Aralık’ta gerçekleşti. Söz konusu adam, Stockholm’ün yaklaşık 75 km kuzeyindeki evinin garaj yolundaki karı temizlerken kalp krizi geçirmiştir. Yoldan geçen bir doktor olayı gördü ve başka bir tanıktan kalp masajına başlarken 911’i aramasını istedi. Sadece üç dakika sonra bir ilk yardım amaçlı drone geldi ve bir defibrilatörü indirdi. Bu, daha ambulans gelmeden adamın kalbinin yeniden çalışmasını sağladı.

2020’den beri İsveç, AB girişimi Everdrone firması tarafından dronlarının kullanımıyla ilgili deneyler yapıyor . Başlangıçta Stockholm civarında, daha sonra Göteborg bölgesinde de bu uygulamalar gerçekleşmiştir. Amaç, bir kalp krizi sırasında dakikalar kazanmaktı. Uzun süreli bir çalışmadan sonra, bir drone’nun bir ambulanstan ortalama iki dakika daha hızlı bir şekilde yerinde olabileceği ortaya çıktı. Şimdi, ilk kez ilk yardım amaçlı drone kullanımı sayesinde gerçekten bir hayat kurtarıldı.

“Devrimci Teknoloji”

O zamandan beri tamamen iyileşen ve eve dönen 71 yaşındaki hasta, “Bu yeni teknoloji ve defibrilatörün hızlı teslimatı için ne kadar minnettar olduğumu anlatamam” dedi. “Drone olmasaydı muhtemelen burada olmazdım… Bu, her yerde uygulanması gereken gerçekten devrim niteliğinde bir teknoloji; Ani kalp durması herkesin başına gelebilir”

Ayrıca, durumun ciddiyetine rağmen, Dr. Mustafa Ali için bu deneyim çok heyecan vericiydi:

Dr Ali, “Yerel hastanede işe gidiyordum ki arabanın penceresinden dışarı baktım ve bir adamın garaj yolunda yere yığıldığını gördüm” dedi. “Bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım ve yardıma koştum. Adamın nabzı yoktu, bu yüzden başka bir tanıktan 112’yi (İsveç acil durum numarası) aramasını isterken kalp masajına (kardiyopulmoner resüsitasyon) başladım. Birkaç dakika sonra yukarıda uçan bir şey gördüm. Defibrilatörlü bir insansız hava aracıydı!”

“İnandırıcı delil”

Everdrone CEO’su Mats Sällström’e göre bu, sosyal hizmetler yapan insansız hava araçlarının hız ve verimliliğine dair bugüne kadarki en ikna edici kanıt:

“Bu, Everdrone’un acil durum merkezine tamamen entegre olan gelişmiş drone teknolojisinin hayat kurtaran ekipmanına erişim süresini nasıl en aza indirdiğinin gerçek hayattan mükemmel bir örneğidir.”

Bahsi geçen drone Dji Matrice 600 modelidir. Drone, engel tespiti için bir Intel RealSense modülü ile donatılmıştır. Her görev bir kontrol odasından planlanır ve izlenir. Uçuş tamamen otomatiktir. Batarya arızası veya motor arızası durumunda, acil durum paraşütü otomatik olarak açıalrak yere emniyetli iniş yapar.

Tamer SAVAS

Tamer Savas, lisansını elektrik elektronik mühendisliği ve havacılık elektrik elektronik mühendisliğinden aldı. Lisansüstü çalışmalarını İHA'lar üzerine tamamladı. İHA'ların sivil hava sahasına entegrasyonu konularında çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu